SPOR

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Spor yazarları Başakşehir - Galatasaray maçını değerlendirdi

Spor yazarları Başakşehir'in Galatasaray'ı 5-1 yendiği maçın ardından değerlendirmelerde bulundu.

 

Yazarların görüşleri şu şekilde:

Tudor gider Terim gelir - Serhat Ulueren (Vatan)

30 Ekim Pazar günü bu sütunlarda bakın neler yazmışım;

“F.Bahçe’yi, Akhisar’ı, Başakşehir’i, Beşiktaş’ı yenemezsin. Üstelik bu haftalarda Kayseri veya Bursa ile oynasalar onları da yenemez. G.Saray haftaya seyirci baskısıyla Gençler’i yener yenmesine ama 2 hafta sonra Başakşehir’e farklı kaybeder. Neden mi? Basit; kulübede Tudor gibi bir zavallı bir hoca var.”

Görünen köy kılavuz istemez. Tudor gibi futbol özürlü teknik adamlar olduğu sürece Abdullah Avcı’lar, Rıza Çalımbay’lar, Şenol Güneş’ler bu ülkenin yıldızı olmaya devam eder.

Siz hâlâ kovmayın Tudor’u ve sonra ‘G.Saray şampiyon olacak’ deyin. Bu Tudor, Dursun Özbek ve yönetimin de sonunu yapacak. Kanımca bu hafta Tudor gider ve Fatih Terim göreve gelir, devre arası en az 5 transfer yapılır, takım şampiyon olabilir veya 2. olur ama borç en az 50 milyon Euro daha artar.

5-1’lik Gençler maçı sonrası övdüğüm bu Tudor ya ağır antidepresan ilaçlar kullanıyor ve beyni uyuşmuş ya da milli maç arasında barlara fazla takılıp kendini alkole ve gece hayatına vermiş. Çünkü aklıma başka sebepler gelmiyor.

Bak Tudor efendi; Gençler’e, Kayseri’ye, Malatya’ya içerdeki maçlarda çift forvet (Gomis-Eren) çıkabilirsin ama Başakşehir’e bu lüksün yok. Tudor gibi hocalar ve Denayer gibi de aciz rakip oyuncular bulacağını hep bilse, yemin ederim Adebayor 43 yaşına kadar Türkiye’de çatır çatır oynar. Adebayor, Türkiye’de 15 gol atmış ve 6’sını G.Saray’a göndermiş. Dün Emre oynasa fark daha büyük olur ve o Emre de en az 40 yaşına kadar oynama kararı alırdı. 3. golde Adebayor dar alanda Denayer’e öyle bir çalım attı ki, enfes mi enfes. Denayer acil gitsin bel MR’ı çektirsin, belinde fıtık oluşmuş olabilir.

BU AYIP ÖZBEK VE TUDOR’A YETER
Elinde Rodrigues gibi hızlı, Linnes gibi disiplinli ve çabuk bir oyuncu var ve Tudor 79 dakika bu rezil Belhanda’ya tahammül etti. Belhanda utanmadan bir de çıkarken tavır yaptı taraftarına. Asla büyük takım oyuncusu olamaz, küçük takım futbolcusu.

Galatasaraylı Göksel Gümüşdağ’ın başkanlığını, yine G.Saraylı Abdullah Avcı’nın teknik direktörlüğünü yaptığı Başakşehir, sadece 33’lük yıldızı Adebayor’la G.Saray’ı hem rezil etti hem de son 2 karşılaşmada tam 9 gol atıp 1 gol yedi. Bu ayıp başkan Dursun Özbek ve Igor Tudor’a yeter de artar bile.

12'den vuran Avcı... - Şansal Büyüka (Milliyet)

Başakşehir kazandı. Yeri zor doldurulacak üç adamı Caicara, Emre ve Mahmut’un yokluğuna rağmen Abdullah Avcı kazandı. “Igor Tudor korkak oynatıyor, büyük maç kazanamaz” diyenler kazandı.

Ndiaye, Fernando gibi fizik gücü yüksek oyuncular karşısında etkisiz kalır diye düşünülen, ancak kusursuz oynayan İrfan Can kazandı. Galatasaray’a karşı bir takım bile üç gol atamazken, tek başına üç gol atan ve daha da önemlisi “yaş 35 yolun yarısı” misali, futbolunun sonuna, yaşamının neredeyse ortasına gelmiş, buna rağmen sahada basmadık yer bırakmayan, girdiği her ikili mücadeleyi alan, bir saniye boş durmayan, büyük bir saygıyı hak eden Adebayor kazandı.

Sonradan oyuna girip her büyük maçta gol atan Kerim Frei kazandı. Aldığı her topta Mariano ile Maicon’u perişan eden, bir sağa, bir sola yatıran Elia kazandı.

Kendi sahasında puan kaybettiği için karaları bağlayan Beşiktaş kazandı. Belki de Fenerbahçe daha maçını oynamadan kazandı. Anlayacağınız kazanan kazanana... Say say bitmez. Oysa bu maçın iki ağır kaybedeni var. Önce Igor Tudor, sonra Galatasaray...

Bu kadar ağır eksikli Başakşehir’in, böyle göz kamaştıran, çarpıcı bir galibiyete imza atması, gelecek haftalarda Galatasaray’la oynayacak diğer takımlara da büyük cesaret verecek. Hiç kuşkunuz olmasın, bundan sonra Galatasaray’ın karşısına çıkacak olanlar, ayaklarının titremesi yerine “Biz niye yapmayalım?” diyeceklerdir.

Tudor hafta içi röportajında, “Büyük maçları kaybedelim ama şampiyonluğu kazanalım” demişti. Bunu hiçbir Galatasaraylıya anlatamazsınız. Bu 5-1’in açıklamasını yapamazsınız.

Galatasaray çift santrfor oynadı, Gomis ilk hava topuyla golü attığı dakikada buluştu. Yani ellili dakikaların ortasında... Kaleci Volkan’ın yere ilk yattığında maçın yarım saati geride kalmıştı. Gomis ile Eren ile oynuyorsanız kenardan top getirecek adamınız olacak. İki golcüyle oynuyorsunuz, tek kanat topu getirmiyorsunuz. Şurası da kesin: Rodrigues yoksa, Galatasaray’ın hızlı hücumları ciddi anlamda eksik kalıyor.

Bütün bunlar bir yana, felaket geri dörtlüde... Maicon ilk dört golde çok ciddi hatalar yaptı. Denayer, küçük bir vücut çalımıyla Uludağ’da kayak yapar gibi kaydı. Mariano’nun, Elia’nın driplingleri karşısında adeta başı döndü.

Başakşehir’in bizim kulüplere bir ders olarak okutulup, bir örnek olarak gösterilmesi gerektiğini, Abdullah Avcı’nın bu ülkenin en önemli bir-iki, üç demiyorum, bir-iki hocasından biri olduğunu düşünüyorum. Caiçara yok, yeri dolar mı? Doluyor. Emre yok, Mahmut yok, yerleri dolar mı? İmkan yok dolmaz, ama doluyor.

Adana Demirspor’dan kadroda bulunsun diye alınan orta saha adamı Attamah’dan mecburiyetten stoper yaratıyorsunuz, Süper Lig’in en iyilerinden biri oluyor. Beşiktaş’ın gönderdiği Kerim Frei’yi alıyorsunuz, büyük maçların kader gollerinin adamı oluyor.

Ora da, uzakta, isteyene; kulüp nasıl yönetilir, hocalık nasıl yapılır, öğrenmek isteyenlere bir Başakşehir futbol akademisi var. O akademiden dün kaybeden Igor Tudor’un, Galatasaray’ın, diğer kulüplerin, hepimizin öğreneceği çok şey var...

Galatasaray'ı tanıyamadım - Osman Şenher (Milliyet)

Önce Tudor’dan başlamak istiyorum. Senin rakibin Başakşehir... Hiç mi seyretmedin turuncu-lacivertli takımı? Türkiye’nin en iyi futbol oynayan ekibi olduğunu bilmiyor musun? Attamah ve Epureanu gibi muhteşem iki stoperle oynadıklarının farkında mısın? Eren, Belhanda, Tolga hatta Ndiaye’nin çok kötü futbol oynadığını, takıma en ufak bir katkı sağlamadığını görmedin mi? Mutlaka görmemiştir.

Böyle bir şey olabilir mi? Cim-Bom 2-1 mağlup, Tudor değişiklik yapmıyor. Takım yürüyor, pas yapamıyor, yere düşen kalkamıyor, bir zavallı Gomis kendini parçalıyor ve hoca bunun farkında değil. İlk değişiklik 78. dakikada, 4. golü yedikten sonra yapılıyor. Rodrigues sarı-kırmızılıları hücuma çıkaran en çabuk futbolcu ve yedek kulübesinde oturuyor. Yasin, Galatasaray’ın futbolcusu değil mi? Mariano dökülüyor. En azından sağ açığa Yasin’i düşün. Belhanda beyin olarak da, fizik olarak da bu maça kendini hazırlamamış, neden Selçuk düşünülmüyor!

Yenen gollere bakıyorum... Denayer çok kötü bir stoper. O gelişindeki coşkunun karşılığını futboluyla veremiyor. Topa hamleleri, hava toplarındaki başarısı sıfır! Maicon, Serdar Aziz ile beraber daha başarılı oluyor. Serdar cezalı olunca dün Maicon da dağıldı. Koca Galatasaray öyle goller yedi ki, amatör takımlar bu golleri yemez. Hele yan toplarda resmen dökülüyorlar. Mariano olsun, Maicon olsun, Denayer olsun rakibi seyrediyorlar. Ama kim ne kadar kötü olursa olsun, dünkü 5 golün tek sorumlusu Tudor’dur. Takımı sahaya yayılamıyor, koşamıyor, rakibe basamıyor. Futbolcun kötü günündeyse değiştir, Tudor bunu bile yapamıyor. Yazık! Taraftara yazık! Bu kadrodaki iyi futbolcular inşallah kaybedilmez. Hırvat çalıştırıcının inadı sistemsizliği, oyunu iyi okuyamaması ilerleyen haftalarda başlarına daha büyük sorunlar açabilir.

Abdullah Avcı da teknik direktör. Takımına nasıl futbol oynatıyor? Rakibe nefes aldırmadı. Başakşehirli futbolcular, Galatasaray’dan daha mı kaliteli, daha mı iyi, hayır; kesinlikle değil. Skora yansıyan fark, sadece teknik adam farkıdır. Avcı’nın farkıdır.

Galatasaray’ın haftaya Alanyaspor maçı var. Feghouli cezalı, takımın beyni Fernando da cezalı duruma düştü. Tudor bu takımı koşturmazsa, Rodrigues’i kulübede oturtursa evinde oynanacak olmasına rağmen Alanya karşısında da bu takım zorlanır.

G.Saray’ın başındaki zat! - Mehmet Ayan (Vatan)

Haftabaşı: Maç berabere biter! BJK-Akhisar maç sonu: Tamam ya beraberlik olur! Emre-Mahmut yok: İbre G.Saray’a döner! İlk 11’de İrfancan var: G.Saray kazanır, çünkü orta saha çok yumuşadı!

Maç önü tahminlerim böyleydi. Yine maç önü ‘bu IBFK, yakın dönemin en şeffaf takımı; Tudor kazanamazsa güçlü şüphelerim kanaate döner’ demiştim. Tudor ötesine geçti. Bas bas “G.Saray gibi büyük bir takımın hocası olamam” diye bağırdı.

Büyük takım hocası olmanın emarelerini taşımasına fikstür avantajı yardım etmişti Tudor’un. Harika bir 8 hafta sonrası incileri döküldü. Nasıl ki “kazananı aslan gibi hocası üzerinden tespit ve taltif” ediyorsak, kaybedenin de sorumlu başındaki zattır.

AFRİKA ASLANI ADEBAYOR
Asla sürpriz değil Başakşehir’in kazanması. Ancak oyunu bu kadar bilmeyen, okuyamayan, futbol fakiri bir hocayla 5 yenmesi ayıp. G.Saray tarihinin en karanlık sayfalarından biri dün akşam yazılmıştır.

Yönetim, bu sabahtan tezi yok acilen Tudor’u göndermeli. (Adnan Polat 5-2’lik Kocaeli maçı sonrası Skibbe’yi ertesi gün kovmuştu) Bu karar ne kadar gecikirse G.Saray’ın şampiyonluk şansı o kadar azalacaktır.

Tudor'a inanan her kim varsa ve o inancı sürdürüyorsa, onunla futbol konuşmalarına ara veriniz; aklını başına alıp gelsin o kişi… Çünkü Hırvat kişisi sadece bir çalıştırıcı! Fatih Terim’in yanında falan kondisyoner olma ehliyeti mümkün.

Başakşehir'e gelince... Baştan sona sürklase etti. 5-1’e kadar hep kovaladı. Bir Afrika Aslanı Adebayor ile coştu. Başlarında bir hoca var çünkü… Çalışkan, disiplinli, ne yaptığını bilen, kendini ve ilmini bilen! Bir gün G.Saray’ın başında da bu tip bir hoca görülürse haber edin! G.Saray bir çalıştırıcının ötesini hak kediyor.

Tudor’un iflası - Bahri Havadır (Vatan)

Evirmeye çevirmeye gerek yok! Bu ağır mağlubiyetin tek sorumlusu Tudor’dur. Oyunu değiştirmek için hiç hamle yapamayan, maçın stratejisini hiçbir şekilde çözemeyen Hırvat teknik adam Igor Tudor, ne yazık ki bu müthiş takımı yerlerde süründürdü. Kansere çare bulundu ama G.Saray’da yan toplara bir türlü çare bulunamadı.

Daha ilk 45 dakika biterken Eren Derdiyok, Tolga Ciğerci ve Latovlevici’yi oyundan alarak maçı değiştirme imkanı vardı Igor Tudor’un... Ama dakika 75 ve hiçbir şey yapmadı. Tudor’un yanı sarı Tolga, Ndiaye, Latovlevici, Eren ve yan toplardaki zayıflığı ile Fernando Muslera tel tel döküldü.

PLANI YOKTU!
Tamam hakem Ali Palabıyık kötüydü ama Igor Tudor en kötüsüydü. G.Saray 1 maçtan çok daha derin konuları kaybetti. F.Bahçe maçında kötü oynadı, Trabzon’a yenildi ve Medipol Başakşehir’in üç önemli oyuncusu yokken fark yedi! Burada G.Saray’ın nereye gittiğini sorgulamak lazım. Şimdi bazıları çıkıp hocaya destek olalım derler... Ama hoca tüm planları ile ne yazık ki iflas etti. Başkan Dursun Özbek, tüm iyi niyeti ile çalışırken şimdi devre arasında neşteri vurmalı. Yoksa her şey çok geç olabilir.

Canlı Skor


Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler